maanantai 31. elokuuta 2015

Missä mennään tokon saralla?

Ollaan tässä nyt vaihteeksi tokoiltu vähän ahkerammin. Syynä tähän on se, että muu elämä on ollut niin älyttömän kiireistä, että ei olla ehditty tehdä mitään enemmän aikaa vievää. Tokoahan voi treenata melkein missä vain ja vähän kerrallaankin, joten treenit on saatu mahdutettua aina johonkin väliin. Ajattelin vähän kirjailla ylös, missä mallissa koirat ovat kokeita ajatellen.

Aloitetaanpa Nepusta. Sen kanssa siis tähdätään alokasluokkaan, jonka liikkeitä ollaan alusta saakka harjoiteltu uusilla säännöillä. Liike kerrallaan:

ALO-1 Paikalla makaaminen 1min. Ensinnäkään ei olla yhtään harjoiteltu tuota yksitellen käskytystä rivissä. Yksin häiriöttömässä tilassa ja sopivasti kierrokset alhaalla tämä jo jollain lailla saattaa onnistua. Etenemme kuitenkin hitaasti ja rauhallisesti, talven aikana saadaan onneksi treeniä myös rivissä makaamiseen. Perusasentoa ei olla tässä liikkeessä otettu lainkaan, olen palkannut aina maahan.

ALO-2 Seuraaminen. Ollaan tehty vain pätkiä, nyt on ollut treenin alla käännökset tiiviimmiksi. Tosi häiriöaltis liike, koska kestoa keskittymisessä ei oikein ole... Itse työskentely on hienoa ja tarmokasta.

ALO-3 Maahanmeno seuraamisen yhteydessä. Tämä liike on aika hyvällä mallilla jo. Lopun pa:ta ei olla harjoiteltu.

ALO-4 Luoksetulo. Se malttaa jo jäädä ja tulee salamana, viereen tuloa on nyt alettu hioa. Tää tulee varmaan nopeasti valmiiksi.

ALO-5 Noutoesineen pitäminen. Neppu meinaa järsiä kapulaa, joten ollaan nyt harjoiteltu Kaapon isommalla kapulalla, jota se ei syystä tai toisesta pureskele. En ole vielä itse seissyt, vaan ollut vieressä polvillaan ja palkka namialustalla. Tämä vaatii paljon treeniä, jotta tulisi hyväksi.

ALO-6 Kauko-ohjaus. Liikkeen se osaa, takapalkalla tehty. Nyt olen vahvistellut ekaa istumaannousua. Maahanmenossa vartaloapu, jotta ajatus on enemmän taakse.

ALO-7 Estehyppy. Tutuilla esteillä tämä sujuu hienosti, itsellä kummittelee mielessä se sen limboaminen esteen alta, kun treenattiin oudolla esteellä... Lopun pa tässäkinon vaiheessa.

ALO-8 Kokonaisvaikutus. Halukkuus työskennellä: joo. Halukkuus totella: häiriöherkkyys... Tätähän se treeni kehittää kuin huomaamatta, eli uskon, että kunhan kaikki liikkeet valmistuvat, alkaa tämäkin olla kunnossa.

Kaikenkaikkiaan ollaan tosi vähän kesän aikana tokoiltu, mutta syksyn tullen alkaa tokovalmennus ja syyssateiden myötä varmasti tokoilu tulee päälajiksi talven ajaksi. Toivottavasti Neppu pikkuhiljaa aikuistuu ja oppii paremmin keskittymään; nuo "temput" se kyllä oppii tosi nopeasti. Sen kanssa on välillä itse ihan pää pyörällä treenatessa, kun vauhti esim. lelulla palkatessa on ihan älytön suorastaan.


Kaapo on nyt taas väläytellyt mukavia treenejä, sillä vaan alkaa tuota ikää jo olemaan, eikä se jaksa hinkata liikkeitä kauaa, vaan vire laskee ja sen myötä mun motivaatio. Uuteen AVOonhan sen kanssa mennään jos mennään enää minnekään.
AVOn liikkeet Kaapolla:

AVO-1 Paikalla istuminen 1min. Koevalmis.

AVO-2 Seuraaminen. Koevalmis, vaikka itse toivoisin enemmän tarmokkuutta.

AVO-3 Istuminen tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä. Maahanmeno koevalmis, istuminenkin jo lähellä. Jos on kuulolla niin onnistuu.

AVO-4 Luoksetulo. Tämän kokeilin kerran, tässähän koira jätetään maahan ja kutsutaan luokse siitä asennosta. Koevalmis.

AVO-5 Seisominen sauraamisen yhteydessä. Koevalmis.

AVO-6 Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon. Voi huoh. Se jää tollottamaan sinne merkille, jos ei muistuta sitä että pitäis tulla takaisinkin... 

AVO-7 Noutaminen. Koevalmis. Tosin usein kokeessa karkaa kapulalle...

AVO-8 Kauko-ohjaus. Koevalmis.

AVO-9 Estehyppy. Luoksetulona. Ei olla edes kokeiltu kertaakaan. En usko että on ongelma.

AVO-10 Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno. Se joko merkkaa ruudun tai sitten ei. Jos merkkaa, niin saattaa helposti hakeutua jomman kumman etumerkin taakse seisomaan. Kuvittelee, että ruutunauha on kosketusalusta. Voi putkiaivo. Tätä liikettä on treenattu, treenattu ja treenattu ja vielä treenattu. Se vaan ei läheskään aina tajua sitä ruudun keskiosaa. Parit viime treenit mennyt taas ok, mutta joku kaunis päivä se taas unohtaa sen taitonsa.

AVO-11 Kokonaisvaikutus. Tästä Kaapo saa aina hyvät pisteet, se tekee häntä heiluen hommia eikä häiriinny oikeastaan mistään.

Kaapon kanssa siis nuo irtoavat liikkeet on harjoittelussa ja sille ne vaikeimmat. Lisäksi vanhusta ei viitsi kovin paljoa juoksuttaa per treenikerta, joten tämä etenee hitaasti/ei ollenkaan... Tuon ruudun kans olen melkein jo luovuttanut.

Näitäkin kommentteja kun katsoo ja itse miettii suorituksia, niin eipä heti uskoisi, että kyseessä ovat samanrotuiset koirat, saati sitten että ovat isä ja tytär. Kaapo on niin vakaa ja rauhallinen, Neppu taas räiskähtelee ja sinkoilee sinne tänne. Kaapolle tuntuu välillä olevan vaikeaa muuttaa jokin opittu asia erilaiseksi (esim. merkille lähettäminen-merkin kierto), Neppu tuntuu oppivan kaiken hetkessä. Kaapo ei häiriinny mistään, Neppu häiriintyy melkein ei-mistäänkin.

Jatkossa Kaapon kanssa treenaillaan silloin ja sitä mitä tuntuu, jos joskus vielä mennään kokeeseen niin sitten mennään. Nepun kanssa on enemmän tavoitteita, ensi talvi tätä tokoa (kokeeseen pitäis uskaltautua heti, kun tuntuu että ollaan valmiita) ja keväällä kenties PK-tottista sitten myös. Ja ne maastolajit tietty, jälki tuntuu tällä hetkellä mieluisimmalta.

Muita kuulumisia en nyt tähän jaksa sen kummemmin laittaa, eilen kuitenkin käytiin pitkästä aikaa kimppalenkillä kuuden schapen voimin. Porukassa puolet olikin veteraanikoiria, vanhimpana Cindy 10v, seuraavaksi Sofie ja Kaapo molemmat pian 9v. Mukana olivat myös nuorempaa kaartia edustavat Reta, Cina ja Neppis tietenkin. Kivaa oli, kuten aina, ja Neppu sai taas Cinan kanssa rytyyttää menemään kunnolla :).

Rypemiskoulun ope, kutsumusammattilainen :)

Kerjäläisten valtakunta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitetaanpas taasen vuosi pakettiin

Onpa jäänyt tämä blokkaaminen kokonaan tänä vuonna!  Vuotta 2022 kuvaa (koira)harrastamisen osalta varmaan parhaiten sana "rennosti&quo...