sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Vähän lisää ruokinnasta

Jokin aika sitten kirjoitin postauksen meidän koirien ruokinnasta. Kirjoitin, että koiramme syövät lihaa ja lisiä, mutta en tunnusta olevani minkään koulukunnan fanaattinen kannattaja. Asia (koiran ruokinta) kuitenkin kiinnostaa minua kovasti ja kuuntelen sekä luen mielelläni erilaisia perusteltuja mielipiteitä aiheesta.

Siksipä osallistuin suurella mielenkiinnolla Ilu Virtasen luennolle koiran ruokavaliosta. Iluhan on mm. kehittänyt NEU (neufrau.net) -koiranruuat, joita itsekin olen joskus kippoihin annostellut. Tosin en enää vuosiin, sillä ruokinta minulla on jo pitkään perustunut "puhtaisiin" lihoihin, enkä ole käyttänyt mitään "mixejä". Luento pidettiin mukavissa puitteissa Hannuksen Piilopirtillä (www.hannuksenpiilopirtti.fi), jossa oli myös aivan loistava kahvitarjoilu.

Luennolla huomasin jo hyvin pian, että pääperiaatteet Virtasen ruokinta-ajatuksissa ovat samankaltaiset kuin omani. Ilu luennoi aiheesta noin neljän tunnin verran (pitempäänkin varmasti olisi juttua riittänyt, mutta luennon mitaksi oli kaavailtu etukäteen 3h). Seuraavaan listaan asioita, jotka päällimmäisinä jäivät mieleeni luennolta ja joista tein itselleni muistiinpanoja. Käyttökelpoista tietoa siis, tai ainakin ajattelemisen aihetta. Jätän pois paljon itselleni "turhaa" tietoa esim. siitä, miksi koirille ei kuivamuonaa kannata antaa tai miksi antibiottikuureja kannattaa antaa hyvin harkiten. Tärkeitä asioita nämäkin kyllä. Vähän mietittävää minulle ja itselle puolestaan esimerkiksj tässä:

-Koiran ruokinta perustuu bakteeritasapainoon, joka puolestaan vaikuttaa suoraan immuunijärjestelmään.
-Koira on hyvä ruokkia kahdesti päivässä (imeytyminen). Ei siis tarvitsekaan suunnitella yhteen ruokintakertaan siirtymistä enää.
-Suolen PH tulisi pitää riittävän alhaisena, jolloin "huonot mikrobit" eivät saa ravintoa ja kuolevat
-Kaikki hiilihydraatit muuttuvat suolistossa glukoosiksi -> hiiva
-Kaikki koirat syövät hevosenpaskaa ja joskus ruohoakin. Mm. niistä se saa hyviä bakteereja suolen toimintaa tasapainottamaan (maitohappobakteerit). 
-Koirat eivät yleensä siedä naudanlihaa? Perusteluksi ymmärsin, että lehmiä ruokitaan viljalla ja tämä aiheuttaa koirille allergiaa. Liittyyköhän tähän nyt jotain muutakin? Eikö sikojakin tehotuotannossa ruokita ainakin samantapaisilla rehuilla kuin lehmiä? Asiaan täytyy perehtyä lisää. Meillä koirat vetävät nautaa siinä missä sikaakin.
-Naudanmaha sen sijaan on erinomaista ruokaa, siinä on oikeita entsyymejä. Itse olen jättänyt mahan pois ruokinnasta, koska se on melko vähärasvaista. Ehkä alan tehdä sekoitusta sianliha+naudanmaha? Sianlihahan on yksistään melko tuhtia tavaraa.
-Piimää kannattaa edelleen lorautella kuppiin. Siinä on maitohappobakteereja. Piimän on syytä olla laktoositonta ja merkkiä kannattaa vaihdella, jotta todennäköisyys sille, että hyviä bakteereja tulee monipuolisesti, lisääntyy.
-Rasilaisen hapankaali on erinomainen mhb-lähde myös.
-Kuidunlähdettäkin kannattaa vaihdella, esim. leseet.
-Haimavaivat ovat peräisin hiilareista. Itse olen vältellyt liikaa rasvaa, hiilareitahan meidän koirien ruokavaliossa ei juuri olekaan.
-Koiralle ei saisi tarjota vettä puolta tuntia ennen/jälkeen ruokailun (PHn vuoksi)
-Mausteet ja hiiva/home eivät viihdy samassa tilassa. Siksi esim. NEU:ssa on käytetty mausteseosta
-Madottaminen varmuuden vuoksi on haitallista immuunijärjestelmälle. Hevospuolelta tuttua asiaa, koirat olen kyllä madottanut sen 2× vuodessa vähintään.
-NEU mhb-KARP pitää yllä suolen tervettä flooraa. Se tulee "kypsyttää" oikein. 
Kävin vakoilemassa, mitä kaikkea mhb-KARP sisältää. Siinä on pitkälle samoja ainesosia, joita itse laitan kuppiin mutta erillisistä pakkauksista. Tuota voisi kenties jossain vaiheessa kokeilla juuri tuon maitohappobakteerikäymisen vuoksi.

Oli oikein mukava iltapäivä, ja suosittelen kyseistä luentoa kyllä muillekin koiran ruokinnasta kiinnostuneille, jos kohdalle sattuu mahdollisuus osallistumiseen!


P.S: Ollaan me treenattukin, Neppis on harjoitellut valjaissa juoksemista, hankin vermeet Väliheikiltä (valiheikki.fi). Tokoiltu ollaan kans, mutta metsäjäljelle ei olla menty sen jälkeen, kun kaiveltiin pari päivää hirvikärpäsiä sieltä täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitetaanpas taasen vuosi pakettiin

Onpa jäänyt tämä blokkaaminen kokonaan tänä vuonna!  Vuotta 2022 kuvaa (koira)harrastamisen osalta varmaan parhaiten sana "rennosti&quo...