perjantai 15. heinäkuuta 2016

Voittajaluokka työn alle

Kesän tavoite "avoin luokka koekuntoon" tulikin saavutettua hyvissä ajoin, kun onnistuttiin saamaan ykkönen heti ekassa kokeessa mihin osallistuttiin. Pudottiin sitten vähän tyhjän päälle, minkäänlaisia suunnitelmia voittajaluokan suhteen ei olla edes mietitty (sinänsä positiivinen ongelma). Mutta ei, en todellakaan starttaa enää avoimessa, vaan nyt laitetaan mietintämyssyyn (ja ehkä myös treeniin... :) ) nuo seuraavan luokan haasteet. Pohjat on jo olemassa, eli nyt lähdetään sitten säätämään. Voisin tässä liike kerrallaan ruotia, missä mennään  ja mitä pitää tehdä.

VOI1 paikalla makaaminen 2min. Tämähän tehdään alokkaan tapaan yksi kerrallaan käskyttäen. Ohjaajat poistuvat näkösuojaan. Takaisin tullaan niin, että siirrytään koirien taakse, siitä viereen ja taas käskytellään yksitellen. Nepulla nuo käskytykset periaatteessa ok, ylläpitoa vaan niihin. Näkösuojassa olen tähän mennessä ollut ehkä n. 30s., joten tähän pitää treenata kestoa. Koskaan se ei ole kyllä noussut tms., ja sitä virhettä täytyy koittaa välttää.

VOI2 seuraaminen. Tähän tulee nyt pitempi peruutus, hidas osuus ja käännökset eri nopeuksilla. Muuten ylläpitoa, mutta pakkia vielä pitää työstää. Oon viime aikoina tehnyt vaan tosi lyhyitä korkean vietin seuraamisia treeneissä, ja taidan jatkossakin luottaa tähän systeemiin. Lievä ylivireisyys on mukavampi korjata kuin laamailu.

VOI3 seisominen ja/tai istuminen ja/tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä. Eli L. Tässä nyt ei mitään uutta tule, oon tehnyt jättäviä tähän tyyliin ennenkin. Mutta ainahan sen pilalle saa...

VOI4 luoksetulo, pysäytys. Tätä oon tehnyt muutamia kertoja kahdella lelulla: takana ja kädessä. Vauhtia on sata lasissa, stoppaa hyvin, mutta edelleen hyppää sen 180° ympäri ja jää häntä sojossa odottamaan lentävää palkkaa. Kaksi lelua siksi, että voin "pelata" palkan kanssa: jos pysähdyksessä ajatus eteen, vapautus taakse (joko takapalkalle tai heitto), jos ajatus taakse, vapautus eteen. Ennakoi herkästi, joten paljon läpijuoksuja.

VOI5 ruutu. Pitempi matka, kävelykaavio. Se kyllä hakeutuu ruutuun, mutta pysähtyminen on vähän rulettia. Taidan nyt ottaa treeniin ihan vaan stoppaamisen ylipäätään, ilman ruutuhärpäkkää. Seuruuosiota en ole tehnyt koskaan, sitä vois ottaa erillisenä. Voisin kuvitella, että siinäkin alkaa nopeasti ennakoimaan. Ruutumerkkejä pitää vaihdella erilaisiksi, tämä esteetikkoneitokainen tykkää ihastella uusia asioita...

VOI6 ohjattu nouto. Tätä ollaan jonkun verran tehty, mutta tarvii kyllä enemmän treeniä. Ensinnäkin seuraamisessa tippuu helposti, kun ajatus on kapuloilla. Pitää treenata myös lähtöjä kapuloille, haluan, että se tekee kaarroksen osoittamaani suuntaan ja siitä kapulalle, näin merkkaa varmemmin oikean kapulan. Kun se on kerran naulannut katseen kapulaan, niin sitä ei sitten kyllä enää saa pysäytettyä (enkä halua edes turhaan rääkyä stoppia jos se naulaa väärän, oppii vaan olemaan tottelematta)...

VOI7 tunnistusnouto. Tätä pitää alkaa treenata eri paikoissa, tehdä välillä myös helpompaa. Nenä sillä kyllä toimii, mutta vire on se ratkaiseva tekijä... sehän saa 10m lähetysmatkalla sellaisen vauhdin päälle, että kaikki kapulat lentelee sinne tänne. Sain vinkin kokeilla niin, että laitetaan kapulat seinän viereen, se ei ainakaan toivottavasti juokse pää viidentenä jalkana päin seinää... en oo vielä kokeillut.

VOI8 metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten. Ajattelin tehdä erillisinä metskua ja hyppynoutoa, metskussa ajatus vaan "kivakivajees, ihana metallikapula" ja hypyttää puukapulalla. Tää tulee varmaan ihan hyvin valmiiksi, sillä ei ole ongelmaa tuon metallin kanssa. Yritetään pitää niin, ettei tuukkaan.

VOI 9 kauko-ohjaus. S-I-M tai I-S-M. Tää on nyt se ongelma. Se ei pysty olemaan paikallaan, varsinkaan näköjään kokeessa. Oon yrittänyt "kaukolaatikollakin", mutta se ei pysy siinäkään vaan tulee maahanmenoon niin, että etutassut roikkuu ranteesta lähtien reunan yli... nouse siitä sitten sievästi ylös taas. Täytynee vaan jumpata vaihtoja ja toivoa että se joskus loksahtaa kohdalleen. Omat käskyt ja käsimerkit pitää myös vielä miettiä. Tää on mulle semmonen pakkopullaliike, kumma kun se koirakaan ei ota tätä tosissaan ;).

VOI10 kokonaisvaikutus. No joo, alemmissa se saa kymppejä tuolla iloisella asenteellaan, mutta mitähän ne tuomarit ylemmissä luokissa tykkää tuommosesta hyppyrotasta? 

Summasummarum, töitä riittää tässä kyllä hetkeksi! Eikä saa tietenkään unohtaa seuraavan luokan liikkeitäkään, mitä sitä siellä olikaan. Jos me alettaiskin rallyilemaan... :)

Meille onkin varattuna schaperallykurssi alkutalvelle, mutta oon ajatellut ottaa sinne Kaapon noin niinku "koekaniiniksi" ja sitten jos siitäkin lajista innostun niin Neppis voi rallyilla joskus myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitetaanpas taasen vuosi pakettiin

Onpa jäänyt tämä blokkaaminen kokonaan tänä vuonna!  Vuotta 2022 kuvaa (koira)harrastamisen osalta varmaan parhaiten sana "rennosti&quo...