lauantai 13. helmikuuta 2016

Terveydenhuoltoa

Kaapon lohjennut kulmuri poistettiin eilen. Jo etukäteen sovittiin lääkärin kanssa, että mikäli suussa on muuta kenties myöhemmin ongelmia aiheuttavaa, operoidaan nämäkin samalla humautuksella. Koska koira on jo pian yhdeksänvuotias, on narkoosi sen elimistölle melko rankka juttu, joten kertalaakilla kannattaa hoidella se, mitä hoidettavissa on. 

Esitutkimuksessa ei onneksi ollut mitään, mikä toimenpidettä saattaisi hankaloittaa. Sydänäänet olivat hyvät, verikokeissa katsottiin nyt verihiutaleet ja jotain muuta, en nyt muista mitä... Samalla otettiin kuitenkin pieni verenkuva, josta tulokset saadaan ensi viikolla. Sitten nähdään tarkemmin, millaiset veret seniorissa virtaavat. 

Operaatiossa oli kulmurin lisäksi poistettu yksi alaetuhammas, jossa oli lohkeama. Melkoinen harvennushakkuu on tuolla suussa käynyt :). Muitakin jokseenkin kuluneita hampaita siellä on, mutta lääkärin mukaan nyt kannattaa mennä näillä poistoilla toistaiseksi. Näkyy olevan purukalusto tuon koiran heikko lenkki, ihan miehen kanssa mietittiin että minkä verran se on elämänsä aikana sairastellut ja mieleen tuli vain yksi varvaspaise, yksi hotspot, yksi korvatulehdus, yksi ripuli... kerran noin vuosi sitten se liikkui vähän epäpuhtaasti ja syyksi selvisi iliopsoas-lihaskipu. Tuolloin kuvattiin varulta selkä, harmittaa näin jälkikäteen, etten tajunnut otattaa virallisia selkäkuvia, samallahan nuo olisivat siinä tulleet. Selkä oli siisti, siellä ei mitään epämääräistä ollut.

Muuten kaikki raha, mitä Kaapon osalta on eläinlääkäriin kannettu, on liittynyt terveystutkimuksiin ja rokotuksiin. Lonkat ja kyynärät on kuvattu, silmät peilattu monen monta kertaa, viimeisin peilaus tehtiin viime joulukuussa. PRA-geenitesti on myös tehty. 

Meidän rotuyhdistys on ottanut teemakseen terveysasiat. Mielestäni hienoa, sillä kyllähän koiran terveys on todella tärkeä asia sen elämässä! Olen kyllä myös  sitä mieltä, että koirien omistajien, ja varsinkin kasvattajien, tulisi ihan aidosti olla kiinnostuneita koiriensa terveydestä koko sen elinkaaren ajan! Esimerkiksi silmäasioissa meillä on kataraktan osalta melko tiukat kriteerit kasvatusohjeissa. Hirveän kiva olisi kuitenkin tietää, miten koirien silmäterveyden laita olisi, kun näitä jo seniori-ikään ehtineitä jalostukseen käytettyjä koiria silmäpeilattaisiin enemmänkin. Monesti koiria peilataan vain silloin, kun jalostusasiat ovat ajankohtaisia, eli kohtalaisen nuoria koiria tutkitaan paljon. Tällöin jää täysin havaitsematta muutokset, jotka yleensä kehittyvät koiran ikääntyessä. Silmien osalta PRA olisi myös helposti kitkettävissä pois, mikäli enemmän koiria tutkittaisiin näiltä osin ja jalostusvalinnoissa oltaisiin tietoisia ko. asiassa.

Lonkat ja kyynärät sisältyvät kasvatusohjeisiin, joten niitä kuvataan jo melko rutiinisti. Viime aikoin myös polvia on alettu enenevissä määrin tutkia. Itse olen herännyt selkäasioihin yleisesti eri rotuisten koirien terveystuloksia ja aiheesta kirjoitettuja artikkeleita seuraamalla. Esimerkiksi LTV-muutoksia  (http://www.kennelliitto.fi/perinnolliset-selkamuutokset) rodussamme esiintyy jonkin verran, vaikka tutkittuja koiria on suhteessa populaatioon melko vähän. 

Koirahan katsotaan terveeksi niin kauan, kuin toisin todistetaan (ja senpä takia ne seropit onkin maailman terveimpiä koiria...). Koira ei kerro kivustaan tai vaivoistaan, joten omistajan tulisi osata lukea koiraansa ja tehdä johtopäätöksiä, mikäli koiralla jotain vaivaa on. Etenkin nämä seniori-ikäiset koirat saavat helposti jos jonkinlaista kremppaa sinne ja tänne. Kun ne usein muutenkin ovat jo hieman loivempiliikkeisiä kuin nuoruusvuosinaan, on niiden kunnon puntarointi joskus vaikeaa. Minä olen jo vuosia käyttänyt Kaapoa säännöllisesti hierojalla ja nyt viimeisen vuoden aikana fysioterapiassa -säännöllisyys tarkoittaa sitä, että riippuen "löydöksistä" sovitaan seuraava käyntiaika aina samantien kun hoidossa ollaan. Käyntiväli voi olla jotain 3 viikon ja 3 kuukauden välillä. Kaikki epäsymmetrisyydet ym. saadaan kiinni heti eivätkä ne pääse pahenemaan. Hoidon tehon myös huomaa yleensä ihan välittömästi koiran yleisolemuksesta. Vanhuskin vertyy vallan notkeaksi!

Tämä kirjoitus lähti nyt näköjään "vähän" paisumaan tuosta alkuperäisestä hammasasiasta... Koirien tekohampaita siis tarvittaisiin, onko suosituksia mistä niitä saa ☺? Tänään Kaapolla on selvästi leuka kipeänä, ruoka ei maistunut aamulla ja se nuolee tassujaan sijaistoimintona. Josko se tästä taas iloksi muuttuisi, kipulääkkeen ja antibiootin voimalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitetaanpas taasen vuosi pakettiin

Onpa jäänyt tämä blokkaaminen kokonaan tänä vuonna!  Vuotta 2022 kuvaa (koira)harrastamisen osalta varmaan parhaiten sana "rennosti&quo...