tiistai 28. marraskuuta 2017

Tokoa tokoa

Lentsun tokopikkujoulut 18.-19.11.

Toissa viikonloppuna Nepun kanssa mentiin KAS:n järjestämälle Lentsun tokokurssille. Tavoitteemme kurssilla oli pureutua evl:n liikkeisiin. Jonkinlainen pohjahan niihin meillä on jo olemassa, mutta halusin varmuutta, että ollaan oikealla tiellä ja lisäksi apua jo ilmenneisiin ongelmiin.

Ekalla jaksolla lauantaina paloiteltiin kiertohyppynoutohärpäkkä. Kierrossa ongelmana on se, että Neppu tekee todella herkästi liian laajan kaaren merkillä, jolloin ajautuu pysähdykseen turhan kauas oikealle. Tästä voisi olettaa jatkossa aiheutuvan ongelmia, mikäli haettava kapula ja este ovat vasemmalla. Asiaa ratkottiin yksinkertaisesti estämällä koiraa kaartamasta liian kauas vasemmalle :). Eli apparia tarvitaan seisomaan riman kanssa "tolppana" merkin vieressä niin, että koira ohjataan kierrossa merkin ja "tolpan" välistä. Aika pian Neppu hoksasi alkaa ennakoimaan asiaa niin, että se ottaa jo merkille mennessä hieman kaarretta vasemmalle, jotta pystyy tekemään se porhalluskaarroksensa ja silti osuu merkin viereen palatessaan kierrosta. Lentsu sanoi, että tuo ei niin suuri ongelma ole, koska koiran saa kuitenkin pysäytettyä tuosta hyvin linjaan.

Toinen ongelma on se pysäytys sitten, sen tuo koira ennakoi reilusti. Tätä ei kannatakaan paljoa liikkeenä treenata, vaan ottaa niitä is-sei-maa pysähdyksiä ihan omana juttunaan.

Harjoiteltiin myös kapuloiden ohittamista reilussa häiriössä (kaksi apparia heitteli kapuloita molemmin puolin ja koiraa lähtetettiin siitä ohi). Kapuloista luopumista saadaan treenata kyllä jatkossakin,oli vaikeaa mennä suoraan kun olis tehnyt mieli kurvata kapuloille...

Erikseen otettiin myös suuntia, kapulan hakemista, hyppyä ja palautusta. Tähän otin Lentsun neuvosta ihan uudet käsimerkit käyttöön ja tuo loppuosa sujuikin heittämällä hienosti molemmille puolille, vaikka itse olin keskilinjalla. Eli joku osa härpäkästä sentään on hyvällä mallilla... ainakin toistaiseksi (kyllähän senkin pilalle saa, ei siinä...)

Toisella jaksolla tehtiin tyhjään lähetystä ensin kosketusalustalla ja sitten namilla, pysäytystä pallon avulla. Sujui ok, täytyy varioida sitä palkan ajoitusta ja pysäytellä välillä myös ennen seinää, koska tuohan oppii ton rituaalin hyvin nopeasti. Makupalalla ja palloa heittämällä sujui paremmin kuin alustalla.

Ohjatun merkille lähettämiseen sain neuvoksi opettaa koiran pysähtymään merkin taakse kohtisuoraan mua kohti, ja sitten vaan näennäisesti pysäyttää sen siihen kokeessa. Tätä täytyy harjoitella ensin vaikka ihan kotosalla lyhyeltä matkalta. Sehän helposti kaartaa tollekin merkille niin, että pysähdys on minusta katsottuna oikealla. Tässä on vaarana ajautua ympyrästä ulos varsinkin vauhdin kasvaessa kun varmuutta tuohon tulee.

Tuossa taisikin olla lauantain setti...

Sunnuntaina halusin ekassa setissä tehdä kokeeseen valmistavan treenin, meillä kun oli tokon rotumestikset tulossa viikon kuluttua. Lentsu teki pienen "kokeen" meille, siinä oli AVOn luoksari, liikkeestä maahanmeno (ALO), AVO kaket läheltä, ruutu ja metskunouto. Eli palkatta liikkuroituna ihan helppoja juttuja ja vaan muutama voittajan liike lopussa. Meni muuten ok, mutta ruutuun pysähdyksessä Neppu oli ehtinyt bongata siinä etuoikean tötsän yläpuolella leijailevan höyhenen (mistä lie sekin just silloin siinä leijaili) ja pysähdys oli kammottava (mitä se on kyllä usein muutenkin...) Lentsu oli kuitenkin sitä mieltä, ettei hän ole lainkaan  huolissaan meidän kokeesta, koira kestää hyvin palkattomuuden, osaa hommansa ja suorittaa iloisella mielellä.

Treenattiin sitten vielä sitä pysähdystä erikseen niin, että appari meni nakkien kanssa hallin toiseen päätyyn ja kutsui Neppua sieltä, ja mun piti pallopalkalla saada se pysähtymään siihen puoleen väliin... ei kauhean hyvin sujunut, tämä täytyy ottaa ohjamistoon! 

Lentsun kanssa todettiin, että tuo koira osaa liikkeet niin hyvin, ettei sillä juuri ole tarvetta kuunnella mua niissä kohdissa kun se tasan tietää, miten homma menee. Itsevarmuus on toisaalta hyvä juttu, mutta toisaalta se sen omatoiminen liikkeiden suorittaminen saattaa näyttää siltä, ettei koira tottele mua, jos mun "käskyt" ei osu sen toiminnan kanssa samaan kohtaan... kuulemma se voi pakata kisarepun selkäänsä, käydä itse kisareissulla ja lähettää sieltä kotiin postikortin, että "ykkönen tuli!" :-D.

Toisessa setissä halusin sunnuntaina ottaa seuraamista, koska se tuntuu itsestä jotenkin pahalta enkä oikein tiedä, miltä se ulkopuolisen silmin näyttää. Lentsun mukaan ei näyttänyt niin pahalta, iloiselta ja perusseuruu ok. Täykkäreitä, pysähdyksiä ja peruutusta otetiin erikseen. Täykkärit välillä vasemman kautta (toimi!), pysähdykset paremmalla ennakoinnilla (hidastus) ja peruutusta ensin etupalkalla ja sitten seinän vieressä. Tuota pakkia täytyy vielä työstää evlää varten.

Saatiin kyllä koko repullinen eväitä jatkoon tuolta kurssilta! Ja muutenkin oli mukava seurata myös muiden tekemistä, oli paljon erityyppisiä koiria mukana. Myös niistä sai mainioita vinkkejä kokeiltavaksi itsekin. Aivan huippukurssi siis!

Tässä vielä Katja Sulkalan ottamia kuvia kurssilta, kiitos Katja!






No, sitten siihen seuraavan viikonlopun kokeeseen...


Tokon rotumestikset Janakkalassa 25.11.

Päätin jo hyvissä ajoin tänä vuonna, että lähdetään  rotumestiksiin mukaan, koska erityisesti kiinnosti nähdä muita schapeja "tositoimissa". Mestikset järjestettiin Janakkalassa JANKK:n upouudessa hallissa pidetyn tokokokeen yhteydessä. 

Meidän täytyi tietenkin lähteä matkaan jo perjantaina, koska matkaa oli taas riittävästi... yö sujui asuntoautossa Nokian ABC:n matkaparkissa kuunnellen nuorison autorallia viiteen asti aamulla. Enpä siis juuri yöllä nukkunut, enkä tiedä nukkuiko koirakaan. Mahtavat lähtökohdat koepäivään.

Schapeja oli voittajaluokassa kaikkiaan kolme, ja me tietenkin oltiin viimeisenä suoritusvuorossa Nepun kanssa. Kun muut schapparit vetivät tauluun aivan huikeat suoritukset (molemmat reilusti ykköstulokset), niin olipa rentoa lähteä itse kehään :)! 
Tuomarina kokeessa oli Harri Laisi. Kaikki yksilöliikkeet tehtiin yhteen putkeen.

Tässä pieni liikkeiden purku meidän osalta:

1. Ekana tietysti paikkis. Me oltiin rivin viimeisenä. Alkukäskytykset ok, makasi rauhassa. Lopun käskytyksissä nousi huonosti. 9.

2. Metallihyppy -oli nopea ja varma, 10.

3. Tunnari -ryykäsi kapuloille, törmäsi kahteen reunimmaiseen kapulaan, jonka jälkeen rauhottui ja etsi siististi oman. Palautuksessa kapula oli huonosti suussa, puri sitä vähän, 8,5.

4. L -istu-seiso. Muuten ok, mutta seisomisessa kääntyi vähän (ja ihasteli seinällä ollutta vaahtosammutintakin joutessaan). Yleensä se herkemmin kääntyy tuossa istumisessa, ei oikeastaan koskaan seisomisessa... 8,5.

5. Ruutu. Merkkasi aivan huippuhienosti, eteni suoraan ja vauhdilla ja pysähtyikin hyvin. Käskystä putosi maahan. Kävelykaaviossa se sitten taas porhalsi mun ohi samalla tavalla kuin edellisessä kokeessa?! Ei se koskaan noin treeneissä tee... No, tuo ei paljoa maksanut, vaan tästä 9,5. Tässä vaiheessa rentoudin itse, näytti hyvältä.

6. Seuraaminen. Kaavio oli piiittttkä, paljon käännöksiä ja juoksua. Peruutuksiin olin supertyytyväinen, se teki ne oikeastaan yli oman tasonsa tuossa. Ne täykkärit vähän levisivät, enkä uskaltanut sitten kuitenkaan tehdä niitä kokeessa vasemman kautta... Semi ok kuitenkin, 8,5.

7. Ohjattu nouto. Saatiin arvassa taas vasen, stopin jälkeen se oli tutustunut ihanaan keltaiseen naulausalustaan, mutta oli kuitenkin kartalla kun käännyin. Varma ja nopea haku + palautus. 9. 

8. Luoksari -ok, en ihan satatyytyväinen tähän, mutta 9,5 silti.

9. Kauko-ohjaus. Hieman tassuttelua, nopeat vaihdot. 9.

10. Kokonaisvaikutus 10. Tuomari kommentoi, että hän kyllä tykkäsi tästä paljon, oli sujuvaa ja iloista, eikä nyt voi muuta tehdä kuin kympin antaa. Sopi mulle :). 

Tykkäsin, että kehä sujui tosi jouhevasti, hyvää liikkurointia ja tuomari antoi palautteet kaikista liikkeistä vasta lopuksi, jolloin niistä jopa jäi jotain mieleenkin. Myös tulospalvelu oli enemmän kuin nopea, tulokset oli samantien seinällä, kun kehästä pääsi ulos! Meidän tulos oli kyllä huikea, 292 pistettä, VOI1 KP ja sijoituttiin luokassa Vempin (Puuparran Väinö)  ja Tovan (Hästängens Allt I En Enda Tova) väliin toiseksi! Schapparit siis vetivät voittajaluokassa kaikki palkintopallisijat ykköstuloksilla! Aivan huikeaa! Onnittelut vielä meille kaikille ja nokka kohti eeveeällää! 

Oli kyllä kannattava reissu, vaikka kilometrejä taas kertyikin. Taitavia schapeja riittää myös tokokentille, tuolla joku nainen rodun ulkopuolelta totesikin, että olipa mukava nähdä noin monta taitavaa schapparia kokeessa (niitä oli voittajan lisäksi myös evl:ssä ja avossa).

Muutama Tuija Laurilan ottama kuva Nepusta rotumestiksissä, kiitos Tuija! 







Nyt aletaan Nepun kanssa tosiaan työstämään uusia liikkeitä, mutta yritän kenties  sille tosta voittajasta nyt kuitenkin sitä koularia, kun vain yksi ykkönen uupuu. 

Mitäs meillä muuta... Inkeri on oppinut mukavasti alokasluokan "temppuja", seuraaminen alkaa olla aika mageekin jopa. Nyt kun saadaan varmuutta vielä ja liikkeiden välinen hontsotus kuriin, niin alkaa olla hyvällä mallilla. Sen kanssa ollaan alo/avo kurssilla, ja olen kyllä iloinen sen häiriönsietoon sekä keskittymiskykyyn myös "seurassa".

Kaapon kanssa on vähän tehty rallyn voittajan juttuja, tosin treenaaminen on sen kanssa jäänyt aika vähälle kaiken muun kiireen keskellä (niinkuin on muidenkin koirien kanssa,  mutta noilla muilla nyt ei niin kiirettä ole valmistua mihinkään). Meillä on vielä yksi rallykisa tälle vuodelle jäljellä, avointa siis mennään edelleen.

Perinteinen messari on myös tulossa, sinne lähdetään tyttöjen kanssa ilman sen kummempia tavoitteita. Ugh, tulipa pitkä tarina ;).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitetaanpas taasen vuosi pakettiin

Onpa jäänyt tämä blokkaaminen kokonaan tänä vuonna!  Vuotta 2022 kuvaa (koira)harrastamisen osalta varmaan parhaiten sana "rennosti&quo...